24 Ağustos 2011 Çarşamba

Sanallaştırma (Virtualization)

  • Sanallaştırma bir seferlik proje değildir, sürekliliği olan bir süreçtir.
  • Sistem odasında gördüklerinize inanmayın, bir daha dikkatli bakın.
  • IT sistemleri, mantıksal sistemlere doğru gelişme gösteriyor, sanallaştırma rüzgarına karşı durmak imkansız.
  • Daha az yer, daha az enerji, toplamda daha az maliyet ve azalan IT giderleri. “Green IT” ile tam uyumlu.
  • Vmware, Microsoft, Citrix arasında kıyasıya bir rekabet var.
  • Masaüstü sanallaştırma konusu çok yakın zamanda gündeme gelecektir.

Öncelikle sunucu tarafında yeni yatırımlar düşünülüyorsa sanallaştırmaya uygun blade modelli sunucuların alınmasını önerilmekte. Tabi bu sunucuların CPU ve özellikle RAM bellek olarak geniş kapasiteli olması gerek. En az dört çekirdekli 2 fiziksel CPU ve 32 GB RAM bellekli makinaların olması tercih ediliyor. Böylece atıl kapasitede çalışan birden fazla sunucuları tek sunucu altında toplayarak zaman, yönetim, yer ve enerjiden tasarruf edebiliyoruz. Sanallaştırılacak olan uygulamaları da önceden tespit edilmesi uygun olacaktır. Bazı yazılımlar çalışma koşulları sanallaştırmaya uygun olmayabilir bu yüzden hangi sunucuların üzerindeki hangi yazılımların sanal sisteme taşınacağının belirlenmesi gerek.

Ancak bunu yapabilmek için uygun sanallaştırma yazılımlarına da sahip olunması gerekiyor. Bedava olanları da mevcut lakin kurumsal firmalarda ve uygulamalar için risk teşkil edecektir. O halde bütçemize ilave olarak sanallaştırma yazılım lisansları ve onlara ait yıllık bakım bedellerini ilave etmeliyiz. Sanallaştırmada tek makina olmayacağı için yanına aynı ya da bir alt modelde sunucuyu da almak için bütçemize dahil etmemiz gerekiyor. Tek sunucu alacakken birden iki sunucu alıyoruz gibi gelecek karşımızda bütçemizi anlatacağımız yöneticeye...Burada BT yöneticisinin ikna ve iletişim becerisi devreye girecektir.

Sanallaştırma, Bulut bilişim’e geçişte ilk adımdır. Şirketler, bulut bilişim’e geçeceklerse öncelikle kendi sistem odalarında sanallaştırma çözümlerini uygulamaya almalılar. Böylece uygulamaları kendi ortamlarında test etmiş olacaklardır. Sanallaştırma sunucularına aktarılabilen uygulamaları bulut bilişime taşımak çok daha kolaydır. BT profesyonelleri açısından da sanallaştırma mantığından başlayarak kullanılan teknolojileri biliyor ve uyguluyor olmak bulut bilişime geçişte üstünlük sağlayacaktır.

Sanallaştırma olacaksa olmaz sa olmazı geniş disk kapasitelerine sahip disk sistemlerinin (storage system) olması gerekir. Yani şirketinize ait SAN sisteminiz yoksa sanallaştırma yapmanız da pek mümkün olmuyor. Sunucu üzerindeki disklerle yapılacak olan sanallaştırma tek makinayla olacagindan herhangi bir aksaklık durumunda otomatik taşıma gerçekleşmeyecektir. Disklerin bozulması durumunda da bilgilere erişilemeyeceğinden dataların ya da güncelliğin sağlanması BT uzmanlarının kabiliyetlerine kalmıştır. Söz BT uzmanına gelmişken sanallaştırma yapacaksak bu konuda daha önceden bilgi ve tecrübe sahibi bir uzmanı BT kadrosunda barındırmak gerek (eger dışkaynak firmasıyla anlaşmamışsak tabi) Ya da içerden bizimle uzun yıllar çalışmasında sorun olmayacak, sadakat testlerinden geçmiş bir uzmanı eğitime göndererek bilgi sahibi edilmesi gerekecek. Demek bütçemize bu kalemi de eklemekte yarar var.

Sanallaştırılacak olan yeni sunucular için illa ki yeni işletim sistemi lisanslarına ihtiyaç olacaktır. Eski işletim sistemleri sanallaştırma yazılımları ile uyumsuz olacağından (illa ki) ilave işletim sistemi ve buna bağlı olarak kullanıcı erişim lisanslarının da satın alınmasını bütçelerimize dahil etmemiz gerekiyor. Durun hemen itiraz etmeyin bir alt paragrafı okuyun... J

Herşey yolunda giderse bile BT yöneticisinin çözmesi gereken bir sorunu daha vardır, boşa çıkan sunucular ne olacak ? Kullanmaya devam mı edeceğiz o halde neden sanallaştırma yaptık ki sorusuna iyi bir cevap bulmamız gerek. Başka yerde , farklı lokasyonda değerlendirilecek ise aktif olarak kullanılacak demektir o halde bir paragraf önceki lisans maliyetlerine katlanmamız gerektiğini anladınız değil mi ?

Özet olarak mevcut sunucularımızı tek sunucu altında toplama arzusundaysak aşağıdaki kalemleri bütçelerimize ilave etmemiz gerekiyor;

- Blade server (2 adet)
- Sanallaştırma yazılım lisansları ve bakım bedelleri
- İlave diskler (SAN sistemimiz varsa)
- BT kadrosunun eğitimi (Sanallaştırma konusunda) Ya da dışkaynak firmadan destek hizmeti
- İlave gelecek işletim sistemi lisanslama bedelleri

Önümüzdeki Pazartesi Sabahı ;

Sanallaştırma için bugün daha fazla ne yapabilirim ? düşüncesinde olun. Tüm IT kaynaklarınızı sanallaştırma altında toplamak için planlar yapın. Kaynaklarınızı ve yen yatırım planlarınızı sanallaştırma için tekrar gözden geçiriniz..

Bana göre ...

Sanallaştırılmayı sınırlı sayıda makinayla gerçekleştirmeyin, fiziksel arıza durumlarına karşı hazırlıklı olun. Sanallaştırma yazılımını iyi belirleyin, özellikle lisanslama ve bakım bedelleri size sorun yaratmasın !...Sanallaştırma projesi eğer yeni bir sistem odası , yeni sistem kuruluşları olacaksa gündeme alınabilir mevcut sistemler varken sanallaştırma projesi ilave maliyetler getirecektir. Bilgi teknolojileri yöneticilerinin bu konuda detaylı çalışma yapması ve tüm seçenekleri en ince detayına kadar analiz etmesini öneririm.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder