24 Ağustos 2011 Çarşamba

İş Zekası (Business Intelligience)

Önümüzdeki on yıl içinde şimdiye kullandığımız veri miktarı kat be kat artacaktır. Artık exabyte’lar literatümüze girmiş durumda. Bu artan veriden anlamlı bilgiler çıkarmak tüm şirketlerin öncelikle işleri olacaktır. Artan piyasa koşulları, değişen müşteri profilleri, farklılık gösteren alışveriş alışkanlıkları, çeşitli ürünler, rekabet, rakipler gibi ekonomik ve sosyal faktörleri gözönünde bulundurmak zorundadırlar. Şirketlerin kendi kullandıkları programlardan topladıkları verilerin yanında artık dışardan da verilerin alınması ve kullanılıyor olması gündemdedir. ERP programlarının bir adım ötesi olan iş zekası programları ile veri madenciliği, küp analizleri gibi kavramlarla gelecek yıllara ilişkin projeksiyonlar geliştirilmektedir. Özellikle yaşanan ekonomik krizler sonrası şirketler kendilerini her zamankinden daha riskli görmekteler ve hızlı kararların alınması gereken durumlar da olabildiğince çok bilgiye ihtiyaç duymaktadırlar. Yatırım planlarını yaparlarken, ürün veya hizmetlerin fiyatlarını belirlerken, rakiplerin geliştirecekleri atakları önceden kestirmek için iş zekası uygulamalarından sonuna kadar yararlanacaklardır.

BT yöneticileri açısından durumu değerlendirecek olursak, şirketlerin ihtiyacı olacak “İş zekası” uygulamalarına geçişte öncelikli olarak farklı sistemlerin iş zekası uygulamasıyla entegre edilmesi gerekecektir. Bu da departmana ilave bir yük getirecektir. İş zekası projesinin sahibi kesinlikle BT yöneticisi olmamalıdır. Sadece proje takımında önemli görevi olan üye statüsünde bulunmalıdır. İş zekası uygulamasının şirket içindeki geliştirme sürecinde alınması gereken bir çok karar, değiştirilmesi gereken alışkınlar olduğundan bunları yönetecek ve yönlendirecek konumda olmamalıdırlar. Bu görev için şahsi düşüncem şirketin mali işlerinden sorumlu yöneticisi (CFO) ya da satış&pazarlama’dan sorumlu yöneticisinin olması uygun olacağı yönündedir.

İş zekası uygulamasından sonuçların hızlı alınabilmesi için donanımsal yatırımların en az yazılım yatırımları kadar önemli olduğunu da hatırlatmakta yarar var. Farklı sistemlerden verilen aktarılması ve bu aktarımın sürekli olması durumlarını gözönünde bulundurarak güçlü sunucu ve disk sistemlerine ihtiyaç duyulacaktır. Raporlama ihtiyaçlarının artması nedeniyle rapor alma sürelerinin düşük zamanlarda olmasını sağlayacak hızlı işlemciler ve yüksek bellek ihtiyaçları olacaktır. Entegrasyon yazılım ihtiyaçlarınında olacağını söylemek gerek. Tüm bunlar iş zekası projesinin bütçesini genişletecek türdendir.

İş zekası uygulamalarının seçiminde rapor ihtiyaçlarının bu amaca yönelik eğitimleri almış uzman kullanıcılar tarafından yapılması tercih edilmelidir. BT departmanın rapor geliştirmesi çok büyük yük getirecektir. Özellikle raporlar alındıkça farklı gereksinimlerde doğacağından zaman kaybedici durumlar oluşacaktır. Sadece yazılım tekniklerinin geliştirilmesi ve entegrasyon sürecinde BT departmanı aktif rol üstlenmelidir.

Cisco’nun her yıl düzenlemiş olduğu Connected World Report 2011 araştırmasına göre bilgi teknolojileri yöneticilerinin yüzde 32’si önümüzdeki üç yılda veri merkezilerinde iş uygulamalarının kurulumunda gelişmiş hız ve atikliğin en önemli öncelikleri olacağını belirtiyor; yüzde 40’ı ise veri merkezlerini en çok veri ve uygulamalardaki artışın etkileyeceği görüşünde

Önümüzdeki Pazartesi Sabahı ;

Şirketinizin İş zekası projesine ihtiyacını öncelikle kendi içinizde değerlendirin ve eğer uygun görüyorsunuz diğer iş birimleri ile ortaklaşa hareket ederek yönetime sunun. Mevcut sistemlerinizi iyi analiz edin ve veri alışverişine uygun olup olmadıklarını test edin. Entegrasyona hazır olun. Tüm bunların yanında ekibinizi güçlendirmeniz ve takviyeler almanız gerekecektir. Dış kaynak ihtiyacının doğacını unutmayın. Güçlü donanımları almak için bütçenizi geniş tutun. BT departmanına gelecek iş yüklerini doğru öngörmeye çalışın ve ona göre hesaplar yapın...

Bana göre ...

İş zekası projesi BT departmanına topyekün ilave yük getireceğinden bu proje varken başka projelere girişmeyin. Şirketin iş yapış şekilleri, alışkanlıkları, süreçleri değişebileceğini ön görün ve bunlar size yük olarak gelecektir. Eleman, donanım ve yazılım ihtiyaçları oluşacağından öngörülerinizi genişletin. Diğer iş birimlerine dikkat edin,olası başarısızlıkta ilk hedef Bilgi Teknolojileri departmanı olacaktır.
24/06/2001

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder