24 Ağustos 2011 Çarşamba

Data İletişimi (Data Communication)

2011 trendlerine baktığımızda artan bant genişliği ihtiyacı ve kesintisiz iletişimin sağlanması açıkça görülmektedir. Hem şirketlerden dışarıya hem de dışardan şirketlere bağlantıların yüksek hızda ve kesintisiz olması gerekmektedir. Kullanıcıların (hem iç dış müşteriler) uygulamalara erişememesi şirketlere hem para hem de prestij kaybına neden olacaktır. Dış müşteriler için gerekli hizmetin ve desteğin verilebilmesi adına çağrı merkezlerinin artan yoğunluklara cevap verebilir halde tutulması gerekmektedir. Şirketlerin geliştirdikleri uygulama türlerine göre bağlantı trafiği artacak hele kampanya dönemlerinde en üst noktaya taşınacaktır. Bu gibi durumlarda yedek hatların bile devreye alınması gündeme gelecektir.

BTK’nın 2011 ilk çeyrek raporunda, Mart 2011 tarihi itibariyle Türkiye’de ;
- Alternatif işletmecilerin toplam fiber uzunluğu 41.495 km’dir. Türk Telekom’un ise 2010 yılı sonu itibariyle 126.518 km fiber optik altyapısı bulunmaktadır.
- Toplam mobil trafik hacmi 33,95 milyar dakika olarak gerçekleşmiştir.

İletişim hatları sadece veri iletişimi için değil, ses ve video için de gerekli hale gelmektedir. Özellikle video temelli tanıtımlar, video siteleri üzerinden müşterilerle iletişim (youtoube benzeri) önemi arttıkça data hatları ve bunların optimize edilmesi daha da önemli hale gelmektedir. Şirketlerin giderlerini kısması yönündeki düşüncelerden biri de video konferanstır. Dağınık lokasyonlara sahip çoğu şirket hem zamandan hem de giderlerden kaçınmak adına video konferans sistemleri kurmakta ve toplantılarını bu yöne kaydırmaktadır. O halde VoIP konusu daima gündemde olacak ve bunu kullanan teknojiler her daim öncelikler listesinde yer alacaktır.

Aşağıda bir araştırmayı dikkatlerinize sunuyorum, burada dikkat edilmesi gereken nokta data iletişiminin mobil taraftaki hızının önemli bir yer almasıdır.

Cisco’nun düzenli olarak hazırladığı Görsel Ağ Endeksi’nin (Visual Networking Index – VNI) 2010 – 2015 yıllarını kapsayan Küresel Mobil İnternet Veri Trafiği Öngörü Raporuna göre 2015’te mobil internet veri trafiğinin 26 katına çıkarak aylık 6.3 exabyte ve yıllık 75 exabyte seviyelerine ulaşacağı belirtiliyor. Mobil veri trafiğindeki bu artışı tetikleyen iki unsur ise tabletler ve akıllı telefonlar gibi mobil cihazların kullanımı ile mobil video içeriği tüketimindeki artış.
Cisco’nun öngörüsüne göre 2015 itibariyle mobil ağlara 5,6 milyar kişisel cihazla ve 1,5 milyar da cihazlar arası (Wi-Fi hariç) bağlantı olacak.. Mobil videonun bu beş yılda 35 katına çıkarak 2015’te mobil veri trafiğinin yüzde 66’sını teşkil etmesi bekleniyor. Aynı dönemde tablet cihazlardan kaynaklanan internet trafiği ise 2010’dakinin 205 katına çıkacak.

Raporda öne çıkan sonuçlar şöyle:

· 2015’te mobil veri trafiğinin ulaşması beklenen yıllık büyüklük olan 75 exabyte’ın karşılığı 19 milyar DVD, 536 katrilyon SMS mesajı ve 2000’deki toplam (sabit ve mobil) internet trafiğinin 75 katı.
· Küresel mobil internet veri trafiği 2009’dan 2010’a yüzde 159 artmış.
· Küresel mobil veri trafiği 2010’da küresel sabit genişbant veri trafiğinden 4,2 kat daha fazla büyüdü.
· Günümüzde ortalama mobil bağlantı ayda 65 megabaytlık, yani 15 MP3 müzik dosyasına eşdeğer trafik yaratıyor. 2015’te ise ayda ortalama 1,118 megabaytlık, yani 260 MP3 müzik dosyasına eşdeğer trafik olacağı öngörülüyor.

Dünya genelinde bu bir sorun olmayabilir ama günümüz Türkiye’sinde BT yöneticilerinin çözüm bulması gereken bir sorundur. Metropol kenti İstanbul başta olmak üzere büyük şehirlerimizde iletişim alt yapısı ihtiyaçlara cevap verecek seviyede değildir.

Önümüzdeki Pazartesi Sabahı ;

Data hatlarınızın kullanım yoğunluklarını araştırın ve yakından takip etmeye başlayın. Kriz çıkmadan gerekli önlemleri almalısınız. Servis sağlayıcılarla yakın temasta bulunarak fiber optik / Metro Ethernet alt yapıya geçmenizin yollarını araştırın.

Bana göre ...

10. yıl marşındaki gibi önümüzdeki 3-5 yıl içinde fiber optik kablolarla örülecek Türkiye. Ancak bu şekilde artacak data trafiğinin altından kalkalabiliriz. Farklı servis sağlayıcıları ile ortaklaşa çalışılmasını ve hatların/hizmetlerin bu servislerle yedeklenmesi uygun olacaktır. Türkiye önümüzdeki yıllarda oldukça fazla data üretecek ve bunun kullanımı da data trafiğini yoğunlaştıracaktır.

24/06/2001

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder