24 Ağustos 2011 Çarşamba

Mobil Uygulamalar (Mobile Applications)

Gartner raporlarına göre 2011 sonuna kadar dünyada 1.5 milyar insanın mobil teknoloji ürünlerini (cep telefonu, PDA, vb.) kullanacağı tahmin edilmektedir. Türkiye’de de mobil telefon kullanımının gelişimi diğer teknojilere göre çok hızlı olmaktadır. Dünyadaki mobil cihazların üzerinden akan veri trafiği ile ilgili bilgileri Data İletişimi bölümünde kısaca verdim.

Bilgi ve teknolojileri Kurumu (BTK) 2011 yılı ilk çeyrek raporuna göre Türkiye’deki mobil internet kullanımı 2009’dan 2010 yılına yüzde 275 artmış durumda.

Mart 2011 itibariyle Türkiye’de *;

- Toplam 61,7 milyon mobil abone bulunmaktadır.
- 2003 yılında sadece 18 bin internet abonesi bulunmaktayken, sekiz yılda 9,1 milyona ulaşmıştır.
- Mobil genişbant internet abone sayısı 1.8 milyona ulaşmıştır.
- Toplam mobil genişbant internet kullanım miktarı 5.460 TByte
- Toplam sabit genişbant internet kullanım (indirme ve yükleme) miktarı yaklaşık 365.000 TByte (yaklaşık %88’i veri indirme, %12’si veri yükleme) şeklinde gerçekleşmiştir.

Hele bir kişinin birden fazla telefon ve/veya mobil cihaz kullandığını düşünürsek türkiye ve dünya genelinde mobil uygulamaların önemini daha iyi anlayabiliriz. Heryerden, herşekilde ve herzaman iletişim içinde olmak günümüzün olmazsa olması. Şirketlerin BT yöneticileri de artık hem mobil teknolojileri kullanıcılara yaygınlaştırmakta hem de onlara bu cihazlar üzerinde kullanabilecekleri uygulamalarla hizmet vermek zorundadırlar. Şirket web portallarına erişim ve buradan sorgulamaların yapılabilmesi, şirket web sayfalarını mobil cihazlara uygun hale getirmek, blackberry, iphone gibi cihazlarla şirket ve kişisel maillere erişim, sosyal paylaşım sitelerini takip etmek, tablet pc’lerle çalışmak gibi artan kullanıcı ihtiyaçlarını karşılamak zorundadırlar. Ancak teknoloji yeni olduğu için standartlar ve ürün/teknoloji çeşitliliği gibi konular karşımıza en büyük sorun olarak çıkmaktadır. Bugün alınan teknoloji en çok üç ay içinde eskiyebilmektedir. Bu nedenle teknoloji seçiminde çok iyi karar verilmesi gerekmektedir. İki düşünüp bir biçmek atasözü ne kadar doğru değil mi ?

Mobil teknolojiler ; bant genişliği ihtiyacını, baz istasyonu kapasitelerinde artışı (baz istasyon sayısının da artışı demek olabilir) ve wirelles network bağlantı sorunlarını (tabiki güvenlik) beraberinde getirmektedir. BT departmanlarının tüm bu ihtiyaçları karşılamak, kurmak, yönetmek gibi işlemleri 7/24 esasına göre yürütmek zorundadır. Bu durumda özellikle monitoring anlamında dış kaynak hizmeti almalarını önermekteyim. Özellikle sistem ve hatların izlenmesi (monitoring) açısından oldukça yararlı olacaktır.

Blackberry, Iphone, Andorid temelli telefonlar gibi şimdilik üç farklı platform için uygulama geliştirmek sorumluluğu da BT departmanlarındadır. Bununla ilgili ihtiyaçları karşılamak için bünyelerinde programcı bulundurmak ilave kadrolar demektir. Ayrıca rakip firmaların yaptıklarını takip etmek ve onlardan geri kalmamak durumu, BT departmanlarına stres yüklemektedir.

Mobil cihazların kullanımına yönelik kullanıcılardan gelen istek, arıza ve şikayetlerde BT departmanlarının yardım masalarına aşırı yük getireceği aşikardır. Özellikle bu cihazların teknik ve kullanım özelliklerini bilmek zorunda olmaları ilave eğitimleri, bilgilendirmeleri gerektirmektedir. Bu hem zaman hem maliyet anlamına gelir ki BT Bütçelerini yaparken dikkat edilmelidir. Hele şirket üst yöneticiler başta olmak üzere kullanıcıların farklı marka ve model cihaz kullandıkları düşünülürse bunlara destek vermek, hele uzaktan ve telefonla bunu yapmak çok daha zordur. Ayrıca bu cihazlardan en az birtane de BT departmanın da bulunması gerektirmektedir ki gene BT Bütçesini arttırmaktan başka çareleri yoktur BT yöneticilerinin (bunu şirket üst yönetimine anlatmakta ayrı bir stres kaynağıdır...)

Önümüzdeki Pazartesi Sabahı ;

Müşterilerinizin, tedarikçilerinizin ve beraber çalıştığınız iş ortaklarınızın mobil uygulamalar konusuna nasıl baktıklarını, geliştirdikleri, geliştirecekleri uygulamaları öğrenin.Piyasadaki mobil uygulamalar hakkında fikir sahibi olun. Şirketinizde ki iş süreçlerini, iş yapış şekillerinde mobil teknolojilerinden faydalanma ve kullanma yöntemlerini tespit edin.

Bana göre ...

Türkiye mobil teknolojilerini kullanmada çok hevesli ve insanlar gibi şirketlerde son model teknolojileri ve uygulamaları kullanmak istemekteler. BT yöneticileri olarak her ne kadar iş yükümüzü arttırsada, güvenlik açısından sakıncalı durumlar yaratsa da karşı durmak imkansız. Özellikle “müşterilerinizin olduğu her yerde olmalısınız” sözüne dikkat edin.
24/06/2001

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder