10 Nisan 2011 Pazar

Kitap Özeti : Bulut Bilişim için Yönetim Stratejileri

Bilişim dünyasının geleceğinin nasıl olacağına dair fikirlerinizin derinleşeceği, bakış açınızı genişletecek türden bilgilerin yer aldığı bu kitabı tüm bilişimci dostlarıma tavsiye etmekteyim. Informationweek editörlerinden Charles BABCOCK tarafından kaleme alınmış ve KOCSİSTEM’in Türk Bilişim Sektörüne kazandırdığı bu kitap her ne kadar “Bulut Bilişim” konusunu irdelemekle beraber aslında bilgi teknolojilerinin her yönüyle analizini Bilişim çalışanlarının dikkatlerine sunuyor.

Kitapla ilgili yorumlarımı kısa notlar halinde aşağıya çıkardım ve kitaptan beğendiğim ifadeleride (koyu ve yatık yazılmıştır) burada yer vermekteyim.

  • Bilgi Teknoloji yöneticilerinin , CTO ve CIO’ların kısacası tüm BT sektörü çalışanlarının okuması gereken bir yayın olduğunu baştan söylemem gerek. Neden diye soracak olursanız, kapsamlı araştırmalar sonucunda verilen bilgiler size BT sektörünün nereden nereye gelindiğini ve bundan sonraki gelecek on yılın nasıl şekillendiğini gösteriyor. Bundan önceki on yıllarda teknoloji ön safhadaydı, sonra Internet öne çıktı şimdi ise tüm bilinen iş yapış şekillerini değiştirecek ve yeni bir ekonomik trendin tüm ezberleri bozacak “bulut bilişim” in gelişine tanıklık edeceğiz. “Bulut bilişim, Internet bilgiişlemin bir sonraki aşamasıdır. BT profesyonelleri bulutu gördüğünde onu tanır ama size ne olduğunu anlatamaz. Geleceğin ekonomisi, enformasyon hizmetleri ile malları daha önce ayrı olan işlevleri bütünleştirmek suretiyle birleştirecektir. Bulut devrimi, enformasyonun kısa süre önce olanaksız gibi görünen yeni mal ve hizmetlere dönüşünceye kadar bir değer zinciri oluşturduğu bulut ekonomisine yol açacaktır.”
  • Kitaba genel olarak baktığımızda özellikle Amerika’daki “Bulut Bilişim” uygulamaları hakkında firmaların çözümleri/çalışmaları hakkında detaylı bilgilere sahip oluyorsunuz. Türkiye ile kıyasladığınızda ne kadar az bilgiye sahip olduğunuzu anlıyorsunuz. Amerika’nın, gelişmelere yön veren lider ülke olduğunu , önümüzdeki yıllarda ne zaman neyi gündeme getireceğini planlamış olduğunu satır aralarından çıkartabilirsiniz. “Microsoft’un 300.000, Google 500.000 üzerinde sunucusu olduğu tahmin edilmekte ve bunların dünya üzerinde nerede oldukları tam bilinmeyen veri merkezlerinde bulunmakta ve hizmetler bu veri merkezlerinden verilmektedir. Google dünya üzerinde 12 adet veri merkezi bilinmekte ve bu merkezlerde ortalama 45.000 sunucu olduğu tahmin edilmektedir. Veri merkezlerinin enerji kaynaklarına yakın yerlerde kurulduğunu çünkü en büyük giderin bilinenlerin aksine enerji olduğunu söyleyebiliriz. Gelecekte de en büyük riskin artan enerji maliyetlerinde olacağı öngörülmektedir..
  • Kitabın Türkçeye çevrilmesinde İngilizce karşılığı tam oturmamış terimler ve ifadelerin olduğunu görmekteyim. Zaten Bilişim dilinin türkçeye tam olarak çevrilmesinde sorunlarımız vardı bu kitapta da detaylı teknik analizlerin verildiği bölümlerde karşımıza çıkıyor. Kelimelerin ingilizce karşılıkları verilmediği için bazı terim ve ifadeleri tam olarak anlamakta zorluk çektiğimi söyleyebilirim.
  • “Bulut Bilişim” ile mevcut iş yapış şekillerimizin nasıl değişeceğini, Bilgi Teknoloji departmanlarının görev ve sorumluluklarınında ne gibi değişimlerin olacağı, şirket yönetimlerinin bu gelişmelere göre nasıl pozisyon alacakları , detaylı ve örnekli bir biçimde anlatılmış. Başta BT Çalışanları olmak üzere herkes değişeme hazır olmalıdırlar. Bu değişim en çok BT departmanlarını etkileyecektir. Özellikle BT yöneticilerinin kendi şirketlerini buluta taşımak için öncülük yapmaları gerekeceğinden bulut bilişim kavramını anlamalı ve kendi bünyelerine adapte etmelidirler. “BT departmanı, şirketi buluta ulaştırmakta önemli bir rolü varsa yeteneklerini yeni pradigmanın şartlarıyla uyumlu hale getirmesi gerekecektir. BT’nin karar vermesi gereken ilk şey, şirketin hangi uygulamalarının buluta taşınacağıdır. Bulut BT ekonomisini değiştirecektir. BT artık son kullanıcıların daha fazla bütçe veya personel kaynağına gerek olmaksızın istedikleri yazılım ve donanımı elde etmesi için çok daha fazla şey yapabilir durumdadır. Ancak bulutu gözönünde bulundurarak, yeniden örgütlenmesi gerekmektedir.”
  • “Bulut” kelimesi anlam olarak şekilsizliği, sınırsızlığı, belirsizliği ifade ettiği için “bulut bilişim”in başta CEO ve CFO’lara ve diğer şirket yöneticilerine anlatılmasında sorunlar yaşanabileceği aşikar olduğunu görüyorsunuz kitabı okuduğunuzda. Ayrıca şirket datalarının dışarıya taşınması Amerika’da bile tartışılır durumda...O halde biz Türk bilişimcileri bu konuda kendilerine ve yöneticilerine haksızlık yapmasınlar .

Kitabın bölümlerine baktığımızda ;

  • önce bulut bilişim kavramının ne olduğu, neyi ifade ettiği anlatılmakta,
  • daha sonra bulut merkezlerinin nasıl kurulduğu, bileşenleri, örneklerle (Amazon, Google, Microsoft gibi) verilmekte,
  • bulut bilişimin temel taşı olan sanallaştırma ve sanallaştırma yazılımları arasındaki rekabette gelinen noktalara dikkat çekilmekte (VMWARE, HYPERVIEW ve CITRIX arasındaki),
  • bulut bilişim hizmetini alacakların dikkat etmesi gereken servis seviyesi anlaşmalarının neler olduğu,
  • başta BT departmanları olmak üzere, şirketleri ve yöneticileri bekleyen değişimlerin neler olabileceği, iş yapış şekillerindeki değişikliklerin kaçınılmaz olduğunu,
  • halen çözülmeyi bekleyen en büyük sorunun güvenlik ve alışkanlıkların kırılması olduğunu, alışa gelmiş düşünce kalıplarının değişmesi gerektiğini ve bunları yapacak şirketlerin diğerlerinden bir adım önde olacaklarını neden ve niçinleri ile ifade edilmektedir.

Tüm bunları okurken geniş araştırmalar yapıldığı hissini ve bilgi birikimi ile yazıya döküldüğünü anlıyorsunuz. “Gartner’in yaptığı araştırmalarda bilgi teknolojileri bütçelerinin, %75’in bakım ve onarım giderlerini sadece %25’in yeni proje ve girişimlere ayrıldığı tespit etmiştir.”

Yazımın başında söylediğimi tekrarlamış gibi olacağım ama BT yöneticileri olarak ; bundan sonraki enformasyon teknolojisinin getireceği yeni ekonomik düzene ayak uydurmak için şimdiden tedbirlerimizi almalıyız ve bunlar hakkında fikir sahibi olmak için bu kitabı mutlaka okumalısınız.

Saygılarımla,

Kitapla ilgili internette çıkan haberlerle ilgili linkler ;

http://www.kocsistem.com.tr/tr/bulut-bilisim-charles-bobcock.aspx

http://www.bilgicagi.com/Yazilar/5313-bulut_bilisim_icin_yonetim_stratejileri_kocsistem_yayinlari_ile_turkiyede.aspx

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder